Šefo namų receptas: steikas

Restorano patiekalai Jūsų namų virtuvėje!

Šefo Sauliaus Šikšnio kulinarinėje rubrikoje pasidalinsime gerai žinomais receptais, kurie atgims originaliai patobulinti. Dalinsimės skaniais įspūdžiais, kasdieniškais įkvėpimais bei maisto serviravimo idėjomis!

Užsukite ir Jūs – pasidairyti naujų receptų, išmokti naujų kulinarinių subtilybių!

Restorano palangoje virtuvės Šefas Saulius Šikšnys

Norėdami naujausius receptus rasti pirmieji, užsisakykite naujienlaiškio prenumeratą:

Artėjant didžiausioms ir svarbiausioms metų šventėms, parodysime, kaip namų virtuvėje naudodami paprastą keptuvę, kurią turime kiekvienas (taip taip, jokių ypatingų keptuvių ir grilių) išsikepti steiką, kurį pamatę Jūsų svečiai pasakytų – Oho! – ir ragaudami, sutirptų iš malonumo.

Taigi, mūsų steikas, gražuolis, sveriantis apie 300 g, pločio per 4 pirštus. Tokį steiką galite susiporcijuoti patys, jei nuspręsite įsigyti brandintos jautienos išpjovos gabalą arba paprašyti suporcijuoti parduotuvėje perkant (ir tegul nebando Jūsų atkalbėti dėl steiko storio!). Nepatingėkite brandintos jautienos savo steikui paieškoti ne didžiosiose prekybos centruose, bet mažose parduotuvėlėse, prekiaujančiose išskirtinai kokybiška produkcija, dar geriau, nepatingėkite socialinių tinklų pagalba susirasti lietuvių augintojus – dažnas jų, dabar savo produkciją Jums pristatys tiesiai į namus! Mūsų šiandien kepamas steikas atkeliavo iš Šiaurės Lietuvos – skonis fantastiškas!

Steikui pasigaminti reikės:

  • 300gr jautienos išpjovos
  • druskos ir pipirų
  • šviežio rozmarino šakelės
  • šlakelis aliejaus

Garnyrui:

  • 5-6 nedidelių bulvyčių
  • 1 šaukštas sviesto kepimui
  • druskos
  • rozmarino ar kitų mėgiamų žolelių

Raitojamės rankoves, jungiame gartraukius ir kepame steiką:

  1. Gerai kokybiškai brandintai jautienai nereikalingi jokie kiti prieskoniai tik druska ir pipirai. Taigi gerai papipiriname ir padruskiname žalius steiko gabalėlius dar prieš kepimą. Beje, mėsa turi būti kambario temperatūros!
  2. Labai gerai įkaitiname keptuvę, pilame šlakelį aliejaus, metame keptuvėn keletą šviežio rozmarino šakelę ir dedame steikus. Rozmarinas suteikia tiek kvapo, tiek skonio – keptuvėje palikite jį visą laiką, kol kepsite steiką.
  3. Kepdami steiką jo nevartome daug kartų – apkepame vieną pusę ir tik po to verčiame ir apkepame kitą. Savo didijį steiką šįkart kepėme po 4 minutes iš kiekvienos pusės, taip pat akepėme ir vieną bei kitą šoną po 2 – 3 minutes.
  4. Baigę kepti, steikus išimame ir padedame į šoną dešimčiai minučių bręsti, to reikia tam, kad tolygiai „suvaikščiotų“ steiko temperatūra ir mėsa būtų sultinga. Indą lengvai pridenkite folija.

Pasiruoškime garnyrą – mums, daugumai lietuvių, nėra nieko geriau, nei nedidelės bulvytės, apkeptos su lupena, svieste: apverdame bulvytes vandenyje, nukošę sumetame į keptuvę, jei norite, delnu galite jas lengvai patraiškyti. Dedame gabalėlį sviesto, beriame druskos, galite gardinti mėtomis, rozmarinu ar kitomis Jūsų mėgstamomis žolelėmis ir pakepame, kol lengvai paskrus iš abiejų pusių. Šalia tinka ir bet kokios Jūsų mėgstamos daržovės – tiek šviežios ir gaivios salotos, tiek keptos šakninės lietuviškos daržovės.

Restorano dovanų kuponai

Jauki aplinka, puikus aptarnavimas ir šefo kurti šedevrai – puikus būdas praleisti romantišką vakarą dviese ar įsimintiną laiką su šeima. Jei norite nustebinti artimą žmogų skanių pojūčių atradimais – padovanokite restorano dovanų kuponą!